Med drönare kan man ta fantastiska bilder ur ett perspektiv som tidigare inte var möjligt, skapa film på ett sätt som ger magiska vyer.

DJI som är världens största drönartillverkare släppte nyss deras nya Zenmuse X7 kamera som tar bilder i 24Megapixel och filmar i 6K! För att inte prata om 100Megapixel kamerorna från Hasselblad som går att flyga med, men det går att göra så mycket mer än film och foto!

Jag ser drönaren som ett verktyg och en bärare av olika sensorer men det är egentligen vad man gör med bilderna och hur man analyserar dem och med vilka verktyg som gör skillnad.

Jordburk

De närmsta åren kommer mer och mer precisionsodling var en del av jordbruket. Då har även drönaren sin naturliga plats. Med drönare får man överblick på fälten och med en multispektralsensor kan analysera sina fält, räkna plantor, se hur det mår och i slutändan få ett unikt beslutsunderlag för nästa åtgärd.

Inspektioner

Komma åt svårtillgängliga platser, höga vindkraftverk, långa broar, stora tak eller andra komplexa ställen. Här kommer drönarna effektivisera arbetet och framförallt öka säkerheten för många arbetsgrupper. Med värmekameror och zoomkameror som sensorer kommer idag svåra inspektioner effektiviseras

Projektering och uppföljning

Före, under och efter byggen, stora som små kommer drönare bli en naturlig del. Bättre beslutsunderlag, uppföljning av processen. Beräkna ytor, mäta volym, 3D vyer, integrera i BIM miljöer, möjligheterna är oändliga!